Feestelijke opening 18 mei 10.30 uur van het Repair Cafe Veldhoven.

Gepubliceerd op 2 mei 2024 om 11:57

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer werkt? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Veldhoven opent feestelijk met wethouder Mariëlle Giesbertz op zaterdag 18 mei het Repair Café.

Het draait allemaal om repareren op zaterdag 18 mei 2024 in Jongerencentrum Odeon, Burg. Van Hoofflaan 151 te Veldhoven (Kerkplein d’Ekker). Tussen 10.30 uur en 15.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap isaanwezig. Bezoekers van het Repair Café nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies. Bijna alles wat het niet meer doet, is welkom en .... maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. De voorlopig vaste openingstijden zijn:

 

* elke 1ste zaterdag van de maand tussen 10.30 en 15.00 uuren

* elke 3de maandagavond van maand tussen 19.00 en 21.00 uur.

 

Door repareren te promoten, wil Repair Café Veldhoven bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Will Kooke, voorzitter van de nieuw opgerichte stichting. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

 

Het Repair Café is ook bedoeld om inwoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in Veldhoven zijn.

Will Kooke: "Wanneer je samen met een buurtgenoot die je tot dan toe niet kende een fiets, cd-speler of broek hebt gerepareerd, zul je die persoon toch anders bekijken als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."

Repair Café Veldhoven wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en daarmee bijdraagt aan een duurzamere samenleving en beperking van de CO2-uitstoot. Ook wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is.

 

Fondsen

De start van het Repair Café is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Veldhoven, van de RABO-bank (coöperatieve duurzaamheidsbijdrage vanwege 125-jarig bestaan), Prinsen tools en techniek, en ASML

De Stichting KBO-Heikant-De Kelen en de Vereniging Veldhoven Duurzaam waren betrokken bij het initiatief.

 

Stichting Repair Café International

Repaircafé Veldhoven is aangesloten bij het internationale Repaircafé.org te Amsterdam.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.